Mera höstgarn under tillverkning

Kardade rullar av gotlandsull med gula, röda, gröna och roströda nyanser.
Jag kommer att vara med på fiberfestivalen i Vännäsby nästa helg tillsammans med andra ulltokiga människor. Gå gärna in på http://fiberfestivalen.se för mer info.

Ull, ull ljuvliga ull

Förra helgen var jag och barnen till Arjeplog och hälsade på min äldsta dotter och syster. Där hade hösten slagit ut i full prakt. Gula och röda löv prydde träden och vädret var för ovanlighetens skull vackert. Hög klar luft och bergstoppar i höstens färger som speglade sig i Hornavan.
Hos min syster fick jag förmånen att vara med på fårklippning. Fåren hade just kommit hem från sommarbetet någon mil därifrån och höll på att installera sig hemmavid. Min systers man hämtade ett av fåren och ledde det till en klippbock, som gick att fälla upp. Mycket praktisk makapär. Då hamnar fåret i bra arbetshöjd. Han stod på den ena sidan och handklippte, räckte ulltussarna till mig för granskning, innan jag stoppade ner dem i säcken. Mycket bra, i och med att då var grovsorteringen gjord på en gång. Två får blev klippta, ett vitt av blandras och ett grått med pälsinslag.
Här är ullen alldeles nytvättad och ligger på tork och väntar på att bli garn.

Höstinspiration

Naturens färger nu under hösten har smugit sig in i mitt garn.
Uppvirat och utsträckt.

Mera spinnkurs

Var under helgen i Balfors på Spinna vidare-kurs. Vi satt i det mysiga timmerhuset där elden sprakade i vedspisen. Många nya bekantskaper gjordes och tips och idéer utbyttes. Det var mäktigt att träffa barnbarnet till en gammal granne som gjort mycket starkt avtryck på mig. Grannen hade levt nästan ett sekel och var vid mycket god vigör under så gott som hela livet. Stark, senig man med åsikter om allt, kunde prata med gammal som ung, hög eller låg med glimten i ögat. Barnbarnet hade tillbringat mycket tid tillsammans med honom, sprungit omkring i skogarna och hälsat på de tidigare ägarna till det hus där jag nu bor. Det är svindlande och överväldigande hur livets möten kan te sig.
Under kursen fick vi se kaninklippning, välja material som bla silke, pälsull, fibrer från en australiensk råtta (!) i alla möjliga färger. En utställning på övervåningen där bilder från olika djur med spunnet garn hängande under inspirerade. Får, get, hund, älg, varg var några. Tom ett garn spunnet av mjölkprotein!
Detta garn hade jag påbörjat hemma och som många gånger tidigare ändrade jag mig under tillverkningens gång. Jag hade tänkt att det skulle bli tvåtrådigt men detta navajotvinnade jag. Då kommer färgerna fram bättre och skarpare. 

En blandning av rosa och lila ull som jag maskinkardade under kursen och spann ett tvåtrådigt garn av.

Midnattsblå

Från mitt eget färgande har jag kardat den blå gotlandsullen. Lägg märke till nyanserna på kardan.
I rullar i korgen...
...till färdigspunnet garn.
Som en himmel i skiftande blå nyanser blev detta garn, blankt och färgrikt. 200 g totalt.

RSS 2.0