Sockar av Kallbo-ull

Smidiga värmande sockar till dottern att ha under vinterns kommande skoterturer.


Alpacka

Underbart mjuk lång alpackaull.Under försommaren hade jag förmånen att inviga min dotters arbetskamrat i spinnandets fantastiska värld. Som tack fick jag lite ull från hennes nyss införskaffade alpackor. Alpackaull är otroligt mjuk och utan lanolin, så ull-allergiker kan oftast använda plagg av denna ull. Den värmer bättre än fårull tack vare att varje fiber är tunnare. Mer isolerande luft bäddas in mellan fibrerna i garnet. Det stickad eller virkade plagget blir mjukt och varmt. Det går utmärkt att ha nära huden.

Kallbo-garn i juletid
En av den ljusaste ullen från Kallbo. Läckert var att i den vita ullen fanns svarta fibrer som avtecknade sig tydligt. Efter kardning fluffade ullen upp sig och det vita tog överhanden. När jag sen spunnit entrådigt blev garnet gråare, för att sen åter ljusna när garnet blev tvinnat tvåtrådigt. 

Det är svårt att förutse resultatet när man har råull, men det är ju det som är så spännande. Att göra alla delmoment i processen och se hur ullen förändras under arbetets gång, gör att nya ideér kommer fram. Ullen har fantastiska egenskaper och oändligt med användningsområden.

Midnatts-sjal

Sjal av mitt midnattsblå garn, som kommer att pryda min svägerska.Den är stickad uppifrån och ner. Då får man den fina v-formationen i färgskiftningarna som jag tycker om. Blupp-kanten runtom är virkad. Garnet är entrådigt och sjalen är ganska tunn och passar utmärkt att ha runt halsen som en scarf dessutom ryms den bra under jackan. De långa snibbarna är perfekt till att vira runt halsen och räcker till att knytas också.

Liten aptitretare i färg

En skål fylld med kardad uppnystad ull i olika färger.De rosa nyanserna är växtfärgad ull från kursen tidigare i höst. De övriga är syrafärgade.

Naturligt brun

Jag har inte stött på så mycket naturligt brun ull. Det mesta som hamnat i mina händer har varit vitt och olika grå nyanser som jag både använt som de är och till färgning.Det är alltid lika spännande att se resultatet av varje ullsort, färgnyans och kombinationer.

Blått garn

Nyligen spunnet av den blå färgningen. Det är häftigt att se att garnet blir i lite olika nyanser trots att samma färgbad har använts. Ullen är ju ett levande material och av olika kvalite trots att det kommer från samma får.


RSS 2.0