Sjalen färdig

Jag tycker om att sticka uppifrån och ner. Meleringen i garnet kommer fram och bildar ett fint v-mönster. Lägg märke till glittertrådarna som glimmar i guld.

Mormorsrutor

Mormorsrutor är riktigt roliga att göra. Lite pilligt till att börja med men allt eftersom arbetet växer blir det mer att hålla i. Snabbt har man gjort några stycken.

Vinterglans och sommarglitter

Nu har jag spunnit av den långa blandullen från Kia. Ullen är inte kardad alls utan jag har endast tesat den innan jag spann den. Det känns lite annorlunda att ta en tuss och bara dra isär fibrerna och spinna direkt. Men roligt var det!
Detta är början på en sjal av mitt entrådiga Kiwigarn med glitterfibrer i (se tidigare inlägg). Garnet är mycket tunnare än vad jag brukar sticka med, så även detta är en ny erfarenhet.

Slöjdcafé på Balfors gård

Gårdagskvällen tillbringade jag, min yngsta dotter och grannen i Balfors på slöjdcafé. Uppmaningen var att ta med sig sitt hantverk, umgås och fika. Många stickade, någon virkade, jag och grannen hade med oss spinnrockarna och spann och en annan kardade ull på kardmaskin. Innehavaren själv böjde tråd och fixade till ett broschyrställ.
Det var mycket trevligt att utbyta mönster, visa det var och en höll på med, utbyta tankar och ideér med varandra medan elden sprakade i vedspisen och gav värme i det gamla timmerhuset. Ljusen fladdrade och blev alltmer stämningshöjande allteftersom skymningen föll. Medan jag satt vid min spinnrock fångades jag av atmosfären, kunde ana hur livet kunde ha sett ut i en annan tid. Så naturligt att följa med i naturens rytm och arbeta tills dagsljuset inte längre räcker. Lägga sig till ro utan nutidens artificiella ljus och möjlighet att jobba dygnet runt.

Medelhav

Tvåtrådigt turkost garn, ca 50 gram.

Jordnära Alpacka

Denna kortfibriga alpackaull var lite speciell att spinna. Den hade en tendens att hela tiden gå av, men skam den som ger sig. Ca 50 gram mjukt garn.

Färgexperiment Kiwi

Detta är det vita med glittertrådar som jag färgade. Glittertrådarna var från början vita men har nu fått en guldaktig nyans.

Färg, nyanser och mod

Jag har tillbringat en dag hos Kia och färgat både ull och garn. Vi fick lära och olika tekniker; i gryta, microfärgning och färgning i ugn. De olika teknikerna har sina fördelar beroende på om man vill färga mycket eller lite, enhetlig färg eller melerat. Här är en grön gryta med lite orange-gult på toppen.
Till en början undrade jag hur slutresultatet skulle bli om jag gjorde på ett visst vis, innan slutet började jag testa att blanda olika färger och helt enkelt bara invänta resultatet.
Dagens resultat! Det kommer att bli många meter tråd.
Tvättad ull på tork. Grå gotlandsull och vit blandull. Den vita är superlång, ca 10-15 cm. Fårägaren hade inte klippt under ett helt år. Tack vare att fåren haft stort utrymme i lagården och fått rejält med mat är ullen jättefin.

RSS 2.0