Spunnet

Entrådig gotlansull i två tjocklekar.
Efter att ha spunnit supertunt i flera dagar gjorde jag detta på endast några timmar. Det är tjockt som lovikagarn ungefär och har inslag av ljus och mörk rosa.
Denna är med inslag av glitterfibrer. Hade tänkt färga för att få fram effekter av glittret.
Gotlandsull med tre gröna nyanser. Garnet är tvåtrådigt och passar till vantar eller sockar.
Jag har spunnit ömsom bara med grått, tagit in lite fibrer med färg, för att sen övergå till enbart färgade fibrer och sedan tillbaks igen.
Den färdiga härvan!

Färgat garn

Jag gick en kurs i växtfärgning i höstas vilket resulterade i dessa garner. De roströda/tegelfärgade är krapp på vitt, ljusgrått och mörkgrått tvåtrådigt ullgarn. Det översta är färgat med renfana.
Detta är indigofärgat. Superkul process som kräver syrefri färgning. Garnet är blekt gult när det plockas ur grytan och sen slungar man garnet så färgen reagerar med luftens syre och den blå nyansen framträder allteftersom.
Detta är färgat i micro! Man målar på garnet med en svamp och sen lägger man garnet i en tom glasslåda med lock och micrar i 10 minuter på full effekt. Det låter som att våldföra sig på de stackars ullfibrerna men man låter sen garnet svalna innan det sköljs. Så här vackert kan det bli!

Sjal in flames

Sjalen är stickad uppifrån och ner. Det gjorde randningen v-formad. Den är riktigt mjuk och skön.

Resultatet av kardexperimentet


Riktigt randigt blev det inte men härligt melerat.

Kardning för glatta livet

Jag har haft turen att få låna en kardmaskin, så nu har jag kardat upp all ull jag har. Varje ledig stund har gått till det. Det har varit så trevligt att se de olika färgerna växa fram på trumman, och sen kunna plocka lös ett helt flor av mjuk kardad ull. Kunna fantisera om vad den ska kunna användas till, fundera över hur de olika färgerna kan kombineras. Att kunna experimentera med färgerna ska bli kul.

Grå gotlansull som endast är sköljd i 45° vatten. Luktar fortfarande får.


Det färdiga kardfloret av ullen ovan.

          
Okardade ulltussar som blivit vackra kardflor.


Alla färgerna!

Här har jag tagit två farger av redan kardad ull. Lagt på trumman uppifrån i sektioner för att få ett randigt garn. Resultatet blev inte riktigt som jag tänkt eftersom fibrerna drog iväg en del när jag snurrade så den randiga effekten blev inte så tydlig som jag hade hoppats. Men melerat blev det i alla fall.


Jag drog av det från trumman sektionvis genom att endast ta lös en liten del av fibrerna och sedan dra det genom en bricka. Därav fibernystanet.


RSS 2.0