Colleen-sjal

Jag upptäckte för några veckor sen att serien om dr Quinn gick på TV4 Guld. Ni vet den kvinnan som bosatte sig i western, arbetade som läkare och hyste känslor för den indianälskande Sully.
Jag satt och gottade mig i att serien gick igen och får efter några avsnitt syn på sjalen som dottern Colleen har. Nästan alla kvinnor i serien har sjalar i olika utföranden och för olika ändamål. Sjalen jag blev betagen av var vit och gjord i rutmönster och med fransar. Jag satte mig närmare TV:n för att få bättre skymtar av den och tänkte att en sån vill jag göra.
Jag har använt det tretrådiga garnet i gotlandsull för att få stadga och grovlek i den.

Solglans

Jag fick sällskap när jag satt ute på altantrappen och kardade ull. Katten gick på katters vis och tittade först ner i korgen och gick sedan resolut och lade sig bland ullen. Korgen är faktiskt hans födelseplats. Kanske känner han sig hemma i den.
Se hur annorlunda gotlandsullen ser ut före och efter kardning. De glansiga följsamma lockarna ser helt annorlunda ut när de är kardade.
Här är det färdigspunna garnet, entrådig Solglans. Garnet varierar i färg beroende hur ljuset faller på det. Det lyser i solljuset för att bli mera homogent i dunklare belysning.

Gotlandsull X 2

Nu har jag gjort mera tretrådigt garn av gotlandsullen. Av detta garn gör jag nu en virkad sjal i lite annorlunda tappning.
Här är samma gotlandsull där jag lagt in lite rosa nyanser, tvåtrådigt, nästan ett hekto. Rosenstänk ska det heta.

Dubbel glädje

Jag färgade hemma för första gången i går. Blandade färg utifrån ett recept för 2 kg ull och förminskade det till 6 hg. Lite spännande var det när micron gick på högtryck och doften av färg och blöt varm ull spred sig i köket. Jag körde några minuter åt gången och kollade vartefter om vätskan blivit klar. När övriga familjen anlände hem kom konstiga utrop redan ute i hallen; Åh fy, vad är det som luktar?
Doften av kommande skaparglädje.
Det rosa är färgat på ullkursen i Balfors. Efterbad på koschenill och rödlöksskal.
Var idag ute och plockade kantareller för första gången. Jag hade turen att ha med mig en kunnig person som förklarade var de trivdes och hur de ser ut. Jag vet att man borde känna igen kantareller, men den enda svamp jag tidigare kunde var flugsvamp.

Ulldagar i Balfors

En helg fylld av ull, kardor, spinnrockar och kokande grytor. Är man inte nära himmelriket då?!
Stora grytor puttrade nere vid ån med bl a renfana, krapp, koschenill och skal från rödlök. Garn betades och värmes sakta upp till 85 grader i de olika färgbaden för att sedan ligga där i en timme. Sedan hade de ofärgade garnhärvorna fått nyanser i gult, rostrött, rosa och grönt. De skrattades och ögonen tårades även av röken från de vedeldade grytorna.
I lagårn tovades det för fullt både i vått och torrt.
Uppe i timmerhuset fanns knappt någon golyta kvar. Där var spinnrockar uppställda överallt och alla arbetade med att omvandla ullockar till tråd genom att plocka ullen ren från skräp och dubbelklipp, karda för hand, karda med maskin och sen spinna. Spinnrockar från gammelmormors tid till nyproducerade användes.
Här har jag spunnit av brun ryaull. Ullen var väldigt fet och garnet kändes lite klistrigt före tvätt. Nu hänger det på tork och jag längtar tills jag får känna på den i torrt tillstånd.
Jag färgade garn i koschenill, de två kraftigt rosa härvorna och ett efterbad med koschenill blandat med rödlökskal, de orangefärgade.
Tack ni alla deltagare och kursledare som förgyllt helgen!

Garnkorgen

Inspirerande eller hur!

Citrusblandning

Ett tjockare entrådig garn med inslag av gult, orange och rött. Kan kanske användas till vantar eller en mössa.

Tusser till Gotland

Det tretrådiga garnet har förvandlats till tusser. Eftersom ullen kom från mina vänner på Gotland har dessa färdats tillbaks för att glädja och värma dem.
Ursprungsidén kommer ifrån min mans farmor som stickat dessa av restgarner. Resultatet blev kaskad av färger med passform som ett andra skinn. Jag har dock alltid undrat hur hon beräknar mängden garn, för bägge tusserna är lika. De har samma antal varv i de olika färgkombinationerna och inte har hon använt dagens melerade garn utan smånystan som blivit över. Jag är full av förundran.

Garn under tillverkning

Här är den tvättade ullen från Gotland. Jag höll till ute och tvättade i omgångar. Brasan brann med en stor kastrull vatten som jag blandade till lagom temperatur, 45 grader. Ullen fick sen ligga i ca 10 minuter för att sen tvättas en gång till med en gnutta diskmedel. Efter sköljning centrifugerade jag ullen och torkade den.
Här har jag handkardat ullen. Lägg märke till de olika grå nyanserna.
Entrådig tråd under tillverkning i spinnrocken.
Det blev tretrådigt garn av ullen. Mitt första tretrådiga. Trots de stora grånyanserna i kardrullarna blev garnet ganska enhetligt i färg efter tvinningen.
I bakgrunden skymtar mitt pågående stickprojekt av garnet. Det kommer att avslöjas senare vad det är.

RSS 2.0